انواع روانکار

سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن✔️

پرسش های متداول در مورد گریس مترها | بلبرینگ ایران

بررسی سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن

گریس ماده ای جامد یا نیمه جامد است که در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد و حائز اهمیت می باشد. از گریس ها برای کاهش اصطکاک، چلوگیری از زنگ زدگی و محافظت از قطعات متحرک در ماشین آلات صنعتی استفاده می شود. این روانکارها دارای انواع مختلفی هستند که از هر کدام برای صنایع خاص کاربرد دارند.
در این مطلب قصد داریم با ارائه مطالب جامع در مورد گریس های صنعتی به تمامی سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن پاسخ دهیم.

در ادامه برای مطالعه مطالب پیش رو با ما همراه باشید.

اجزای گریس صنعتی چیست؟

گریس های صنعتی از سه جزء روغن، عامل غلیظ کننده و مواد افزودنی تولید می شوند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر هر کدام از این اجزا خواهیم پرداخت.

روغن

از اجزای اصلی گریس روغن ها می باشند که می توانند به صورت روغن های معدنی یا مایعات مصنوعی باشند. اغب در گریس ها از روغن های معدنی استفاده می شود، این گریس ها عملکرد مناسبی را در اغلب کاربردهای صنعتی به همراه دارند.
اما در مواردی که دما کم یا زیاد می باشد از روغن های مصنوعی استفاده می شود که این روغن ها پایداری بالاتری را خواهند داشت.

عامل غلیظ کننده

از انواع اصلی عامل غلیظ کننده در گریس ها صابون های فلزی هستند که شامل لیتیوم، آلومینیوم، سدیم، کلسیم، پلی اوره و خاک رس می باشند. لذا غلیظ کننده های بدون صابون نیز مورد استقبال زیادی قرار دارند. از جمله این غلیظ کننده شامل سیلیکا ایروژل می باشند که در دماهای بالا ذوب نمی شوند.
عامل های غلیظ کننده تحت تأثیر عواملی نظیر محدوده دما، مقاومت در برابر آب، قابل پمپاژ بودن و پایداری مکانیکی روان کننده بر روی گریس ها اثر می گذارند.

مواد افزودنی

موادهای افزودنی در گریس ها نقش مهمی را ایفا می کنند که از جمله آن ها می توان به افزایش خواص مطلوب، ایجاد خواص جدید و دفع خواص نامطلوب در گریس ها اشاره کرد.
مهار کننده های اکسیداسیون، مواد کاهش دهنده اصطکاک و مهار کننده های فشار شدید از رایج ترین مواد افزودنی هستند که در گریس ها مورد استفاده قرار می گیرند.

نحوه کار با گریس متر

اگر شما هم با سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن مواجه شده اید در این بخش از مطلب می توانید در خصوص نحوه کار گریس ها اطلاعات لازم را کسب نمائید. از گریس به عنوان عاملی درزگیر برای کاهش نشت و نیز جلوگیری از ورود آلودگی و گرد و غبار استفاده می شود.
گریس های روان کننده جامد در حالت سوسپانسیون قرار می گیرند. در واقع گریس مواد جامد را به صورت سوسپانسیون نگه می دارد، این در حالی است که جامدات از روغن خارج می شوند.

آشنایی با گریس های پرکاربرد

  • گریس لیتیومی: این نوع گریس ها از صابون های لیتیوم ساخته می شوند و در شرایطی که نیاز به تحمل دمای بالا می باشد مورد استفاده قرار می گیرند.
  • گریس صنعت خودرو: از این نوع گریس ها برای حفاظت از قطعات خودرو استفاده می شود.
  • گریس سیمان: گریس سیمان برای روانکاری چرخ دنده های بزرگ و سنگین در صنایع سیمان کاربرد دارند.
  • گریس نسوز پایه سیلیکونی: این گریس ها از روغن سیلیکون و عامل غلیظ کننده تولید می شوند که از مقاومت بالایی در برابر حرارت و آب برخوردارند و از همین رو در شرایطی که به مقاومت در برابر آب و رطوبت نیاز می باشد مورد استفاده قرار می گیرند.
آشنایی با گریس متر و نحوه کار آن | بلبرینگ ایران

مزایای استفاده از گریس متر – بلبرینگ ایران

مزایای استفاده از گریس های صنعتی

در خصوص سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن در ادامه مطلب می خواهیم با مزیت های این روانکارها آشنا شویم.

  1. در برابر اکسیداسیون مقاوم اند و پایداری و ثبات مکانیکی زیادی دارند.
  2. گریس های صنعتی در برابر کاربردهای متعددی که در صنایع مختلف دارند از قیمت های مناسبی برخوردارند.
  3. از سطوح فلزی در برابر خوردگی و سایش محافظت می کنند.
  4. خاصیت چسبندگی مناسبی دارند.
  5. از آنجا که از مواد اولیه با کیفیت و مرغوب تولید می شوند با یک بار گریس کاری برای مدت طولانی به گریس کاری نیاز نخواهند داشت.
  6. در برابر حریق مقاوم اند و آب بندی مناسبی دارند.

ویژگی های گریس صنعتی

گریس های صنعتی شامل یک سری ویژگی های مهم هستند که لازم است تا در هنگام انتخاب دستگاه مورد توجه قرار گیرند. از جمله این ویژگی ها عبارتند از:

نگهداری آسان

به طور کلی نگهداری از گریس ها راحت تر از روغن می باشد. چرا که روانکاری با روغن ممکن است نیازمند به سیستم گران قیمت و نیز دستگاه های نگهدارنده پیچیده باشد.
این در حالی است که گریس ها با دستگاه های نگهدارنده ساده محدود می شوند و این موضوع به دلیل استحکام بالایی است که این روانکارها دارند.

قابلیت پمپاژ

قابلیت پمپاژ گریس ها موجب شده تا بتوانند در صورت تحت فشار بودن از خطوط و اتصالات سیستم ها جریان پیدا کنند.

مقاومت در برابر اکسیداسیون

گریس ها توانایی بالایی را برای مقاومت در برابر اکسید با اکسیژن دارند. زمانی که گریس با اکسیژن واکنش نشان می دهد می تواند منجر به ایجاد رسوبات شده و میزان پاکسازی را کاهش دهد. همچنین با قرار گرفتن گریس در معرض دمای بالا موجب تسریع اکسیداسیون در گریس می شود.

در انتخاب گریس باید به چه نکاتی توجه کرد؟

در هنگام انتخاب گریس و مواجه با سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن لازم است تا نکات ذیل را مورد توجه قرار دهید:

  1. تغییرات موجود در درجات حرارت
  2. سرعت و دمای عملیات ماشین آلات
  3. سازگار بودن با قطعات پلاستیکی و لاستیکی
  4. قابلیت جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی قطعات ماشین آلات

پیشنهاد ویژه به سروران گرامی

در این مطلب سعی بر این شد تا مطالب جامعی را در پاسخ به سوالات متداول درباره گریس متر و نحوه کار آن برای شما ارائه نمائیم. گریس های صنعتی به دلیل برخورداری از ویژگی های متعدد اعم از مقاومت در برابر اکسیداسیون، پایداری مکانیکی زیاد و تحمل دمایی بالا در بسیاری از صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
شما می توانید برای تهیه و عرضه بهترین گریس نسوز به قیمت عمده به فروشگاه بلبرینگ ایران مراجعه نمائید. در این فروشگاه کارشناسان فروش مجرب مشاوره های لازم را برای تهیه گریس با بهترین کیفیت برای شما ارائه خواهند نمود.

راه های ارتباطی و تماس با برینگ ایران

فروشگاه
آدرس: تهران، خیابان امیرکبیر، کوچه ناظم‌الاطبا شمالی، پاساژ تهران، طبقه دوم، پلاک ۱۲۲
۰۲۱۶۶۷۶۰۹۸۳

دفتر مرکزی
آدرس: تهران، خیابان سپهبدقرنی، کوچه حقیقت طلب، پلاک ۳
۰۲۱۸۸۹۲۰۵۹۶

دریافت مشاوره سریع با مدیریت فروش

۰۹۰۳۱۹۱۵۵۹۲

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =